Gigantiske ridesports-VM i Herning bliver et showroom for dansk bæredygtighed
VM i ridesport 2022 i Herning har lagt et tårnhøjt, grønt ambitionsniveau. Indsatsen skal ske med god hjælp fra bæredygtighedseksperter i et EU-projekt har arrangørerne bag.
Når 200.000 tilskuere, 1.000 heste, 1.200 mediefolk og ca. 200 mio. tv-seere i august 2022 retter deres opmærksomhed mod VM i ridesport i Herning, får de ikke blot et af Danmarks største sportsarrangementer at se. Hele VM-stævnet bliver et udstillingsvindue i bæredygtighed og cirkulær økonomi – og med dansk teknologi og viden i vinderrollen.
Mens rytterne afgør mesterskaberne på konkurrencebanerne, afvikles sideløbende en verdensudstilling, Verdensscenen. Her skal dansk miljøteknologi og cirkulære tiltag vises frem, og danske virksomheder får mulighed for at vise deres styrkeposition inden for bl.a. energi, vand, vind, digitale teknologier og grønne partnerskaber. Verdensscenen bliver både en fysisk udstilling og en online udgave, som kan ses over hele kloden. Samtidig sætter arrangørerne massivt ind på at bruge bæredygtige materialer (fx baner og skilte) og håndtere affald under VM-stævnet.
Desuden plantes en VM-skov, og det samlede resultat bliver et VM i ridesport, der aldrig har været grønnere. Sådan lyder det fra Jens Trabjerg og Casper Cassøe, der arrangerer VM-stævnet for FEI, det internationale rideforbund:
"Vi får en betydelig klimaeffekt ud af at agere bæredygtigt under VM, og vi vil sætte nye standarder for, hvordan verdensmesterskaber og større events kan afholdes. Forhåbentlig kan vi være med til at inspirere publikum og få folk til at tage et større medansvar for vores klode."
Bæredygtighed har hele tiden været en bærende ambition i arrangementet. Men en ting er at ønske sig mere bæredygtighed, noget andet er at folde det ud i praksis. Derfor gik VM i ridesport med i regionalfonds-projektet "Rethink Business – Cirkulær forretningsudvikling" hos en af Danmarks sværvægtere inden for cirkulær økonomi, den nationale erhvervsklynge Lifestyle & Design Cluster i Herning.
Den grønne og bæredygtige strategi for VM blev udtænkt og tilpasset i "Rethink Business"-projektet, og det var helt afgørende, siger Margrethe Angel, som er konsulent for VM-arrangørerne:
"Det er fantastisk at få bæredygtighed hevet ned på letforståeligt og virkelighedsnært niveau. Det betyder, at ikke bare ledelsen, men hele organisationen nu er engageret og bidrager med forslag og løsninger."
Forløbet i "Rethink Business" betyder, at bæredygtighed nu er indarbejdet i VM-stævnets forretningsmodel. Det er helt afgørende, siger Jens Trabjerg og Casper Cassøe:
"Vi kan lige så godt indse, at vi ikke kommer nogen vegne med social og miljømæssig bæredygtighed, hvis vi ikke har økonomisk bæredygtighed i arrangementer som VM i ridesport."
I Lifestyle & Design Cluster mener Frank Engelbrecht, projektleder for cirkulær økonomi, at VM i ridesport 2022 er et skoleeksempel på, at bæredygtighed også kan udfoldes i sport- og eventbranchen:
"Det her er cirkulær økonomi og bæredygtighed på et hverdagsplan, hvor alle kan være med og se værdien i recirkulerede ressourcer."